Ik ben te moe om nu bezig te zijn met mijn droom.

 
Knipsel_suggestie_vlinder.JPG
 

Ik hoor verschillende mensen rondom mij zeggen: "Ik ben zo moe", "Het is zoveel allemaal", "Goh, mijn droom? mijn project? Dat is voor later wanneer ik meer tijd heb". Ja, we doen veel. Ja, de herfst en winter doen hun invloed gelden. Ja, er zijn veel processen bezig. En toch.

Vaak hebben we het idee dat het het vormgeven van onze droom nog meer energie en tijd van ons zal vragen. En we ervaren al een tekort aan tijd en energie. Dit is er, het is niet iets wat we verzinnen. En toch.

Wat we hier soms over het hoofd zien is het volgende: de hoeveelheid energie die we hebben als we onszelf inhouden is geen goede graadmeter voor de energie die we ervaren wanneer we voor onze droom gaan.

Zoals enkelen onder jullie al weten ben ik mijn missie aan het uitpuren alsook mijn aanbod, mijn website en mijn "how". Anders gezegd ben ik nog meer in mijn gave ,mijn missie gestapt. Dit betekent ook opnieuw uit mijn comfortzone komen, in mijn volle potentieel gaan staan en dus komt mijn saboteur af en toe meespelen. Enkele weken terug vertelde ik tegen een collega onderneemster hoe ik mezelf er op betrap steeds maar van de essentiële taken weg te blijven: “ik blijf maar rondjes rond de tafel lopen in plaats van mij daadwerkelijk aan de tafel te zetten”. De energie die het van mij vraagt om GEEN stappen te zetten richting mijn missie is groter dan er effectief mee bezig zijn. Als we onze droom vormgeven -wat gaat over trouw zijn aan je passie, creatieve impulsen, talent, gave of missie- verandert de hoeveelheid energie die we hebben op dat moment.

 
we are tired_Williamson.PNG
 

Als ondernemende en alleenstaande moeder van 3 jonge kinderen voel ik maar al te vaak dat ik niet meer de energie heb van vroeger: mijn reserves zijn minder en ik heb het nodig om mezelf meer op te laden. Hieruit zou ik kunnen besluiten om mijn ondernemersdromen op te bergen tot de kinderen groter zijn en ik wellicht meer energie voorradig zal hebben. Maar wat ik de voorbije jaren heb ervaren en geleerd is dat -wanneer ik een cliënt begeleid, een workshop of training geef- mijn energie vergroot. Wanneer ik doe waar ik van hou dan voel ik een soort levenskracht in me vrijkomen. Het geeft me veel meer energie dan het energie neemt.

Een ander belangrijk aspect binnen het energie thema is het volgende: je eigen verlangens weg rationaliseren, minimaliseren, je zelf inhouden, uitstellen,… kost veel energie. We voelen bijvoorbeeld de impuls om ons verhaal te delen of ons werk meer zichtbaar te maken en dan komt zelftwijfel of perfectionisme deze impuls onderdrukken. Deze beweging van ‘ja’ voelen en onderdrukken is een strijd die vaak -onbewust- in ons bezig is. En strijd kost energie. Het kan ons moe maken of zelfs uitputten. Kan je je voorstellen wat er gebeurt als de strijd wordt gestopt? Wat als je minder zou luisteren naar de zelftwijfel of je minder zou laten leiden door perfectionisme? Wat als je je creatieve impulsen meer de vrije loop zou laten? Zou er dan niet meer energie beschikbaar zijn?

Vaak hebben we ook het idee dat je droom vormgeven gaat over grootse stappen zetten en dat het je hele leven overhoop zal halen. Dat is niet de bedoeling. Stappen dienen eerder kwalitatief te zijn dan kwantitatief. Ze dienen geïnspireerd en bezield te zijn eerder dan groot en veel. Je hoeft niet harder en meer te werken als je je droom wil realiseren: je hoeft alleen te luisteren naar je intuïtie en van daaruit stappen zetten. Begin met iets kleins-iets wat je blij maakt- en schrijf het op de kalender. Je zal al een verschil in energie merken doordat je je droom een plaats geeft, doordat je met elke kleine stap jouw droom bestaansrecht geeft.

 
calling_tara1.JPG
 

Wil je zelftwijfel en de energie die het van je wegneemt graag verminderen en verzachten? Verlang je om stappen te zetten richting je droom? Wil je dit op een rustige -flow- manier dan kan het Meraki groepstraject dat start in februari misschien iets voor jou betekenen.

Of ben je een ondernemer en verlang je om met meer energie en flow verder te groeien in en met je zaak? Dan kan het traject Cyclisch ondernemen een meerwaarde voor jou zijn.

warms,

,Ilse




ilse Makelberge